het Pad

Geplaatst op dinsdag 24 april 2018 @ 16:44 , 106 keer bekeken

Het woord nadir betekent dieptepunt. Het gaan door een nadir, in de gang van de astronomische cycli, mag dus in wezen nimmer worden opgevat als een soort val, in de zin van verduistering. Immers, in het nadir, in het criterium van de astronomische tijdperken, moet de kwaliteit worden gewonnen, moet het grote doel dat de Logos zich heeft gesteld, worden bereikt; moet het plan Gods met wereld en mensheid worden verwerkelijkt.
Wat is dus het essentiële van een nadirgang? Wat is het doel van de ervaring in de duisternis? Het doel is: het vinden van het licht tijdens zulk een dwaaltocht, het overwinnen van het kwaad met behulp van dit zelfverkregen licht, en het herstel van de oorspronkelijke toestand. All mysteriën gaan daarin op; zodra de mens ze doortast heeft, keert de lijn van zijn ontwikkeling weer omhoog, keert zij tot haar oorsprongen terug.

Doch met welk een onmetelijk verschil! De mens ging uit als een onwetende, hij keert terug als een wetende. Hij ging uit als een verloren zoon; nu is hij de hervonden zoon, die terugkeert in het Vaderhuis.
Daarom ontwikkelt zich in het ganse al, door alle astronomische tijdperken heen, een monadische heilsopenbaring om, over een neergaand pad, door een dieptepunt heen, de mensheid bewustzijn, loutering en ervaringsvolheid te schenken; door een oudtestamentische periode, vol dreiging, ramp en smart heen, tot een ommekeer in Christus, en een opgang in het Nieuwe Testament.

J. v. Rijckenborgh

Helemaal waar dat is de zin van de zogenaamde val der mensheid om er weer bewust uit op te staan. Om nooit meer te vallen, dat er geen mogelijkheid meer is dat je kunt vallen omdat je Weet omdat je vervuld bent weer een geworden bent met de Bron van Liefdewijsheid. 
Maar dan moeten we wel iets doen met onze ervaringen hier. Daarom heb ik de Sleutel geschreven een handboek om de weg te gaan. 
We zijn nog amper begonnen hebben ons, de huidige cultuur dus, helemaal verloren in dat het geluk buiten onszelf gevonden moet worden. Daardoor leven we eigenlijk een leeg afhankelijk van zoveel bestaan terwijl we denken dat ons leven zoveel zin heeft. 
Bijna altijd moet dit alles instorten wil de Ommekeer komen de weg terug naar Huis.

lieve warme groet Kagib


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: