van willen naar moeten

Geplaatst op zondag 10 juli 2022 @ 18:09 , 97 keer bekeken

Wij zijn volkomen afhankelijke wezens. Afhankelijk van de temperatuur op deze aarde, van wat de aarde ons geeft, van de bevestiging die onze ouders ons geven, van de liefde die we met elkaar kunnen delen. Liefde is een intense, afhankelijk makende lichtkracht: niet de afhankelijkheid die ons aan elkaar bindt, maar die ons met elkaar verbindt in een eindeloze ruimte; niet de afhankelijkheid waarbij wij elkaar vasthouden en kleineren, maar die waarin wij elkaar laten gaan. Liefde zorgt ervoor dat wij een grote vervulling vinden in de ervaring dat de ander zijn of haar leven leeft.

De weg onder je voeten is een eenzame en tegelijkertijd levendige en vervullende weg, die je gaat omdat dat is wat je wou en niet wat anderen van jou willen. Het gaat dan ook niet om onafhankelijk versus afhankelijk. Het gaat om de kwaliteit van afhankelijkheid.

Onafhankelijk worden van de menigen van anderen, hun denken, voelen en gedragingen in relatie tot onszelf, betekent niet dat onafhankelijk zijn daarmee het grote ideaal is. 'Ik wil niet afhankelijk zijn van wat anderen vinden of voelen,' is een terechte hartenkreet, want juist die afhankelijkheid leidt zo vaak tot een benauwende onvrijheid.

Menig 'graag willen' is vervangen door 'nu eenmaal moeten'. Waar anderen, of de vanzelfsprekendheden van de samenleving, meer invloed krijgen op je eigen leven krijgen dan jijzelf, wordt het woord willen stap voor stap vervangen door moeten. Tot we het uiteindelijk ook van onszelf moeten.

Marcel Derkse

Echte Liefde is natuurlijk van niets of niemand afhankelijk.
Nouja praktisch heeft de Liefde een lichaam nodig om zich hier kenbaar te kunnen maken maar in Essentie is de Liefde daar helemaal niet afhankelijk van. 
Dus de Liefde is wel afhankelijk van ons zonder afhankelijk te zijn, het is een soort paradox. De Liefde kan zich pas kenbaar maken als we ons openen voor de Liefde. 
Zolang dit niet gebeurt is kan de Liefde niets doen. Dan leven we als het ware ons leven uit zonder Liefde. Dan heeft het leven eigenlijk ook weinig zin. Dan ligt alles vast zonder grote verrassingen, openbaringen. 

Dus op zich op een bepaald level is de Liefde de Essentie in ons blij als we ons wel openen, ons hart openen. 
Dat is wat hij hier kenbaar wil maken. Trouw zijn aan de Liefde aan de Essentie in ons aan het Weten in ons dat geeft waarlijk vervulling aan alles en iedereen. Dan kan er ware verbondenheid zijn. Dan pas komen we waarlijk tot leven. 

lieve zonnetjesgroet Kagib


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: